Eregroet 100-jarige WOII-veteraan

Title
Ga naar de inhoud

Eregroet 100-jarige WOII-veteraan

Stichting Veteranen Hart van Brabant
Gepubliceerd door Stg. Veteranen HvB in Nieuwsupdate · 11 mei 2020
In samenwerking met Politie Tilburg Centrum hebben we op 10 mei 2020 een grote verrassing georganiseerd voor meneer Ansems. Deze 100-jarige WOII-veteraan heeft vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog gestreden voor onze vrijheid.

Toen op 10 mei 1940 de Duitser ons land binnenvielen was hij bij 6C Pantser Afweer Geschut geplaatst aan de Waal. Onder vijandelijk vuur zijn zij vanuit Gennep (via onder andere Mill, Nistelrode, Oss, Echteld en Kesteren) uiteindelijk terecht gekomen aan de Hollandse Waterlinie bij Fort Everdingen. Op 13 mei konden ze geen kant meer op. Aan de ene kant was water (ze hadden de sluizen van de Waterlinie opengezet) en aan de andere kant lagen de Duitser. Op 14 mei volgde uiteindelijk de capitulatie.

Aan het einde van de oorlog lag hij tussen Berlijn en de Poolse grens en hebben zij samen met de Fransen Berlijn omsingeld. Omdat meneer Ansems de Duitse taal machtig was, werd hij “ingelijfd” door de Engelsen om met hen mee te gaan als tolk. Deze strijder heeft gediend tot augustus 1947, bij onder andere de Infanterie en de Aan- en Afvoertroepen.

 

In januari 2020 werd meneer Ansems voor de eerste keer in zijn leven opgenomen in het ziekenhuis. Na een goed en geslaagd herstel werd duidelijk dat het beter voor hem zou zijn om naar een zorginstelling te verhuizen. Goed en wel gesetteld in zijn zorgappartement sloeg in Nederland Covid-19 toe.
Het gevolg voor meneer Ansems was dat hij, in deze voor hem pittige periode, niet gesteund kon worden door zijn dierbaren.

Om hem een steuntje in de rug te geven brachten politie, brandweer, ambulancedienst, defensie en veteranen hem een eregroet. Met volle teugen genoot hij van deze erkenning en waardering.

Via deze weg een bijzondere dank aan alle deelnemers, Van Luxemborg en De Kok voor het gebruik van de parkeerplaats en aan Pix4Profs (Jan Stads) en Brekelmans Media Service voor de geweldige foto’s.

Foto’s:
Via deze link treft u alle foto’s in een album.

In de media:
Van deze eregroet werd onder andere verslag gedaan door Brabants Dagblad, Omroep Brabant en het NOS Journaal (vanaf 10.16 min)
© 2019 - Stichting Veteranen Hart van Brabant.
Powered by Twenty-four Seven. Alle rechten voorbehouden.

Stichting Veteranen Hart van Brabant
Matterhornstraat 1
5022 PA Tilburg

T 013 - 30 500 55

K.v.K. 60039795  RSIN 853742157
Terug naar de inhoud